Mies ja nainen pyörätuoleissa kauppakeskuksessa

Kokemuspooli ja esteettömyyskartoitus

Kokemuspooli: kokemusasiantuntijoiden luennot

EMPPA-työ välittää tietoa koulutetuista kokemusasiantuntijoista. Kokemusasiantuntijaluennot ovat maksullisia. Luennosta ja luentoon liittyvistä maksuista ja muista vastuista sopiminen tapahtuu kokemusasiantuntijan ja tilaajan välillä.

EMPPA-työn Kokemuspoolin asiantuntijat ovat Riikka Nieminen, Johanna Talamo ja Maria Yliaho. Katso alta tarkemmat tiedot koulutetuista kokemusasiantuntijoista ja sovi luento suoraan kokemusasiantuntijan kanssa.

Esteettömyyskartoitus 

Päihde- ja mielenterveyspalveluja tarjoavat yksiköt yms. voivat tilata maksullisen esteettömyyskartoituksen. Sininauhaliiton jäsenjärjestöt voivat tilata omiin tiloihinsa esim. päiväkeskuksiin maksullisen esteettömyyskartoituksen. Kartoittajana toimii Invalidiliiton esteettömyyskoulutuksen saanut Jan Huopainen. Katso sivun alaosasta kartoittaja Janin tarkempi esittely.

Esteettömyyskartoitus on maksullinen. Kuluista vastaa tilaaja.  Maksuliikenne kaikkine muine vastuineen tapahtuu ainoastaan tilaajan ja kartoituksen tekijän välillä.

Tutustu kokemusasiantuntijoihin ja esteettömyyskartoittajaan nimen kohdalta

 

Nainen istuu tuolilla kahden seinän välissä jalat ja kädet ylhäällä

Olen kuntoutunut kuudesta psykiatrisesta diagnoosista ja oppinut elämään kroonisen, invalidisoivan kivun kanssa. Olen ollut mm. tunne-elämältäni epävakaa ja kärsinyt vaikeista-, keskivaikeista- ja myös psykoottistasoista masennusvaiheista. Olen kokenut, millaista oli tyhjyys, ilmeettömyys ja itkemättömyys sekä miten voi nauraa, vaikka haluaakin kuolla. Löysin lopulta mielenterveyden 35-vuotiaana.  

Nyt olen 42-vuotias. Toimin monipuolisesti kokemusasiantuntijana. Muun muassa ohjaan Dialektisen käyttäytymisterapian (DKT) taitovalmennusryhmiä Peijaksen sairaalassa työparini kanssa, pidän etävastaanottoa, toimin kouluttajana ja valtakunnallisen KoKoA –Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry:n puheenjohtajana. Lue lisää sivuiltani. 

Vertaiskertomukseni Kuka tietäisi paremmin mitä kipu tuntuu kuin kivun kokija itse löytyy tästä linkistä.  

Kokemusasiantuntijana luentoni käsittelevät esim. seuraavia aiheita: 

 • Mielenterveys, sairaudet joista olen jo kuntoutunut; Vaikea- ja keskivaikea masennus (toistuva), Psykoottistasoiset masennusvaiheet, Vaikea posttraumaattinen oireyhtymä, Dissosiatiivisia hallusinaatioita, Epävakaa persoonallisuushäiriö, Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö. 
 • Itsetuhoisuus 
 • Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT), jossa toimin myös ohjaajana viikoittain Peijaksessa. 
 • Henkilökohtaisen avustajan työnantajana toimiminen (2008 alkaen). 
 • Vammaisuus ja apuvälineiden käyttö, kävelykeppi, rollaattori (aloitin kun olin 28 vuotias), manuaalinen pyörätuoli, sekä sähköpyörätuoli. Käytän näitä kaikkia tarpeideni mukaan. 
 • Krooninen kipu, joka on invalidisoinut minut Alkanut Tietzen syndroomana (rintakehä). 
 • Hypokortisolismi Lisämunuaiskuoren lama, kortison korvaushoidossa 2013 alkaen. 
 • Astma johon kolme inhaloitavaa lääkettä. 
 • Vatsalaukun pienennysleikkaus (sleeve-leikkaus, 2010 painoa pudonnut 25-50kg)  

 Tällä hetkellä vain etä-luennot ovat mahdollisia. Luennoin myös englanniksi. 

Luennon hinta on alk. 100€ /tunnilta verokortilla. 

Luennon tilaaja lähettää Teams tai Zoom linkin.

Yhteydenotot ja tilaukset: ajanvaraus.riikalle@gmail.com 

Johanna iloisena pyörätuolissa

Olen 39-vuotias, selkäydinvammainen, Johanna Talamo. Asun aviomieheni kanssa Turussa. Olen vammautunut päihteidenkäytön seurauksena 16-vuotiaana. Olen toipuva addikti ja minulla on kipu-hermosto -sairaus. Harrastan liikuntaa.  

Valmistuin Rasekon ja Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijaverkoston (Turun A-Kilta, Turun Mielenterveysyhdistys ITU ja Varsinais-Suomen Sininauha) Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, kokemusasiantuntijakoulutuksesta maaliskuussa 2021.   

Valmistuin Rasekosta Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintoon joulukuussa 2022. Tällä hetkellä opiskelen Rasekossa Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkintoa. 

Teen  keikkatyötä Turun A-klinikan kokemusasiantuntijana Turun Vieroitushoitoyksikössä. Olen myös osa Varsinais-Suomen Kokemusasiantuntijaverkostoa, jossa toimin yhtenä koordinaattorina. Olen käynyt myös luennoimassa muutamissa oppilaitoksissa elämästäni selkäydinvammaisena, kipusairaana, toipuvana addiktina.  

Vertaiskertomukseni Arkeni ei ole helppo, mutta minulla on palava elämänhalu löytyy tästä linkistä  

Kokemusasiantuntijaluentoni käsittelevät aiheita esim.  

 • Päihdesairaus ja toipujana eläminen.  
 • Traumat ja toipuminen. 
 • Selkäydinvammaisena ja kipusairaana eläminen.  
 • Seksuaalisuuden moninaisuus.  
 • Hyvinvointi arjessani.  

Paikan päällä luennoimiseen lisätään matkakulut. Liikun alueella Turku-Helsinki- Tampere.  

Myös Teams-etäluennot ovat mahdollisia. Luennon tilaaja lähettää minulle Teams-linkin. 

Luennon hinta on 50 – 80 € riippuen luennon pituudesta (verokirjalla).  

Yhteydenotot ja tilaukset: ajanvaraus.johannalle@gmail.com

Kokemustoimija Maria ja hänen opaskoiransa Friia. Maria nauraa kuvassa railakkaasti.

Olen Maria Yliaho, 54-vuotias mummoihminen. Asun yksin opaskoirani Fiian kanssa Helsingissä. Olen näkövammautunut vuonna 2009 päihteidenkäytön alaisena. Valmistuin Niemikotisäätiön kokemusasiantuntijakoulutuksesta lokakuussa 2022.

Vertaiskertomukseni Tahdon olla raitis mummo löytyy tästä linkistä. 

Kokemusasiantuntijaluentoni aiheet ovat: 

 • Vammaisuuden hyväksyminen 
 • Toipumiseni ja väkivaltaisesta parisuhteesta selviytymiseni  

Myös Teams-luennot ovat mahdollisia. Luennon tilaaja lähettää minulle Teams- linkin. Paikan päälle luennoimiseen lisätään matkakuluja, jotka pitää maksaa ennakkoon. 

Luennon hinta on 50–100 euroa riippuen luennon pituudesta ja esitöistä (verokirjalla). 

Yhteydenotot ja tilaukset:  yliaho.maria@outlook.com

 

Olen Jan Huopainen, liikuntavammainen ja käytän pyörätuolia. Olen Invalidiliiton kouluttama rakennetun ympäristön esteettömyyskartoittaja/-osaaja sekä Helppo Liikkua esteettömyyskartoittaja. Olen tehnyt kartoituksia lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Katson kartoitusosaamistani hyödyttäväksi sen, että olen  ammatiltani visuaalinen suunnittelija (MAT), tehnyt teattereihin ja ravintoloihin ääni- ja valosuunnittelua sekä opettanut tuntiopettajana digitaalista viestintää. Koen näkeväni hyvinkin monipuolisesti esteettömyyden ja saavutettavuuden vaatimusten kirjon.

Liikun alueella pk-seutu ja Turku-Tampere. Palkkioni on 75 €/alkava tunti ja lisäksi tulee kilometrikorvaus 0,50 €/km. Mikäli joudun yöpymään kartoituskaupungissa tms. lisätään kulut palkkiolaskuun. Olen kevytyrittäjä ja laskutus tapahtuu Ukko.fi kautta. 

Jokainen kartoitustapahtuma suunnitellaan räätälöidysti asiakkaan kanssa.

Tiedustelut ja tilaukset: emppa@sininauha.fi